zaterdag 16 mei 2015

wishlist...taart met rabarber

Op mijn Pinterestbord "Mooi taartje" heb ik al een hele tijd geleden deze foto gepind
 
Credits: sprinklesbakes.com
(oh, oh, wat heb ik nog veel te leren wat betreft foodfotografie!!)

Liefde op het eerste gezicht wat mij betreft!

Omdat het op dit moment weer rabarbertijd is kon ik dan ook niet wachten op de eerste oogst van mijn vader. (Ik had natuurlijk ook gewoon rabarber in de winkel kunnen kopen, maar het feit dat het bij mijn vader vandaan komt maakt het allemaal nog nét iets leuker- én lekkerder! *smile)


Omdat het originele recept uitgaat van ananasmousse met gelatinepoeder, en ik dat niet in huis heb, ben ik verder gaan zoeken naar een alternatief. Het werd een ananas cheesecake.


Eerlijk is eerlijk, de taart op zich was te nat. Er liep veel vocht uit en ik weet ook waardoor het komt: het enzym in ananas zorgt ervoor dat gelatine niet goed stijf kan worden, het tast het eiwit aan. Door de ananas te verhitten wordt de samenstelling veranderd en kun je dit probleem voorkomen. En dat laatste deel had ik dus even gemist... Ik wist het eigenlijk wel, maar omdat ik zoveel recepten tegenkwam waarbij het wel gecombineerd werd heb ik niet goed opgelet. Goede les voor de volgende keer dus.

Ik geef geen recept voor de cheesecake. Google even en je zult het vinden zou ik zeggen.

Wat betreft de rabarberstrepen, het werkt als volgt:


gebruik voor een taart van 20 cm doorsnede ca. 7 stengels rabarber. Je zult niet alles nodig hebben, maar op een bepaald punt is je rabarber te dun om mooi te kunnen schaven.
Maak de stengels schoon en droog en gebruik een dunschiller om mooie, lange, flinterdunne slierten te schillen. De eerste sliert kun je niet voor de taart gebruiken.
Verhit 1 cup water met 1/2 cup suiker, roer tot de suiker helemaal is opgelost en zet het vuur laag.
Afhankelijk van de dikte van de rabarberslierten kook je 2 slierten tegelijk in het suikerwater. Niet langer dan 20 seconden!
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bedek eerst de bovenkant van je taart en knip mooi rond.
Daarna de zijkant, je begint bovenaan.
Uiteindelijk strijk je nog wat van het suikerwater, wat inmiddels mooi roze geworden is, over de rabarber.
Laat nog even uitharden voordat je gaat serveren.

Voor stap-voor-stap-foto's kun je hier kijken.

Gebruik een heel scherp mes om de taart te snijden! 


De rabarber die overblijft kun je gewoon gebruiken om rabarbermousse van te maken...of een heerlijke crumble...of een cupcake..of... *smile*


Genoeg inspiratie dus voor de volgende oogst.

Fijn weekend nog.
Liefs,
@nnemiekerabarb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten