zaterdag 5 april 2014

Chocolate chip cookies met paranoten en dulce de leche

De oplettende lezer heeft natuurlijk opgemerkt dat ik 1 april in stilte voorbij heb laten gaan. Niet vanwege de 'hilarische' datum, maar wel omdat we het grootste deel van de maand niet in Nederland zullen zijn.
Ik vond de uitdaging iets te groot worden voor mijzelf...

Maar toch begon het te kriebelen *smile*



En dus maakte ik deze heerlijke koekjes met dulce de leche, een soort van karamel uit Portugal.
Ik stopte ze in een glazen pot, maakte mooie labels en gaf ze aan een lieve vriendin die best een cadeautje mag ontvangen op dit moment.

Bon appétit!
@nnemieke

Ingrediënten:
55 gr zachte boter
150 gr bruine suiker
1 ei
130 gr bloem
1 el bakpoeder
25 gr cacaopoeder
50 gr pure chocolade brokken
8 paranoten
1 blikje gecondenseerde melk/dulce de leche
1 snufje zout

* Klop de zachte boter met de suiker in een kom. Voeg het ei toe en meng goed. Roer voorzichtig de bloem, bakpoeder, cacao en chocoladebrokken erdoor.
* Om de cookies van gelijke grootte te maken verdeel je het deeg in huishoudfolie en rol je er een soort worst van. Laat dit minstens 30 minuten in de koelkast liggen.
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Snijd vervolgens gelijke plakken van ca 1 cm dik en leg ze op een bakplaat welke is bekleed met bakpapier. Hou voldoende ruimte tussen de koekjes want het deeg loopt behoorlijk uit tijdens het bakken.
* Maak met je vingers een kuiltje in het midden van een koekje en vul dit met een theelepel dulce de leche.
* Dek dit af met een klein stukje deeg, voeg wat stukjes gehakte paranoten toe en bak ca 10 minuten.
* Strooi een klein beetje zout op elk koekje.

NB. Als je geen dulce de leche kunt vinden kun je ook gecondenseerde melk gebruiken. In dat geval heb je wat voorbereidingstijd nodig. Er zijn diverse manieren om dulce de leche te maken. Ik zal er 2 uitleggen:
1. Zet een pan met een laag water op het vuur. Plaats hier een kom op gevuld met de gecondenseerde melk. Denk erom dat de bodem van de kom niet in het water komt! Het moet er echt boven hangen. Dit is au-bain-marie. Roer de melk regelmatig even door en controleer regelmatig of je water niet verdampt is (ik spreek uit ervaring). Het heeft ca 2 uur nodig om mooi bruin en stroperig te worden.
2. Zet een grote pan op het vuur gevuld met water. Haal het etiket van het blik en plaats het vervolgens in de pan met water. Denk erom dat het blik nagenoeg onder water moet staan. Het water moet tegen het kookpunt aan zitten. Keer het blik na ca 1 uur en blijf water bijvullen zodat het blik voldoende in het water blijft. Op deze manier duurt het ca 3 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten