dinsdag 17 maart 2015

Paasstol

Pasen....ons dametje kon mij afgelopen week zomaar haarfijn uitleggen waarom we Pasen vieren. Ik was enigszins verbaasd, ze gaat immers naar een openbare basisschool, maar ik vind het wel goed dat ze weet waarom bepaalde dagen gevierd worden.

Afgelopen jaar waren we met Pasen in Australië bij de familie. De kinderen werden énorm verwend met bergen en bergen chocolade en beiden een gigantisch knuffelkonijn (de helft zo groot als miniman toen zelf was) waardoor we een extra tas moesten kopen!



We aten 'pork from the oven with crackling' en nog veel meer. Wie Masterchef Australia heeft gekeken weet dat 'the crackling' daar enorm populair is! Er ging een groot stuk varkensvlees in de oven nadat het ingesneden werd en vervolgens ingesmeerd met onder andere azijn.
Na een hele tijd in de oven heb je heerlijk zacht vlees 'with a crackling skin'...



Bij ons op tafel kunnen de paasstol en een tulband niet ontbreken vind ik, naast het gekookte eitje natuurlijk *smile*. Lekker met roomboter en verder helemaal niets.



Voor de paasstol heb ik het recept gebruikt van Janneke Vreugdenhil. Het is gewoon een goed recept dus ik heb geen aanpassingen gedaan.
Als je het ook wilt maken...neem de tijd en begin niet pas 's avonds om 20.30 uur zoals ik. Er is behoorlijk wat rijstijd nodig namelijk!



Liefs,
@nnemieke

Ingrediënten:
125 gr roomboter
250 gr bloem en extra om te bestuiven
1/2 tl zout
1 tl koekkruiden
3 el witte basterdsuiker
1 schoongeboende citroen
7 gram gedroogde gist
2 eieren
150 ml lauwwarme melk
2 el bruine rum
200 gr rozijnen
150 gr krenten
50 gr gepelde amandelen, grof gehakt
50 gr Oranjesnippers en sukade, fijngesneden
300 gr amandelspijs



*Smelt 75 gram boter. 
*Zeef bloem, zout, koekkruiden en basterdsuiker boven een grote kom.
*Rasp de gele citroenschil erboven en bestrooi gelijkmatig met de gist. 

*Maak een kuiltje in het midden. Breek hierboven 1 ei en voeg de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg. 
*Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 10 minuten met de hand. Doe dit door het deeg steeds uit te rekken en weer dubbel te vouwen, tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. 
*Leg het deeg terug in de kom, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen. 
*Pers de helft van de citroen uit. Klop het tweede ei los in een kommetje. Leg het amandelspijs op een bord en prak er het citroensap en de helft van het losgeklopte ei door. 
*Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem en druk het deeg een beetje platter. Leg de rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade in het midden, vouw het deeg eromheen en kneed de vulling erdoor. *Bestuif de deegroller met bloem. Vorm het deeg tot een dikke ovale lap en rol het aan een lange kant wat uit. 
*Vorm het amandelspijs tot een worstje en leg in midden, over de lengte van deeg. Vouw de dikkere helft er overheen zodat de vorm van een kerststol ontstaat. 
*Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat onder een vochtige theedoek 45 minuten narijzen. 
*Verwarm de oven op 220 graden. 
*Smelt de rest van de boter. Bestrijk het deeg met de helft ervan en bestuif eventueel nog lichtjes met water uit een plantenspuit. 
*Draai de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak de kerststol in 30 – 35 minuten goudbruin en gaar. 
*Leg de stol op een rooster, bestrijk met de rest van de boter en bestuif met een dikke laag poedersuiker. 

2 opmerkingen:

  1. Lisette Berkeveld17 maart 2015 om 20:53

    Nom nom nom..... :)

    Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stiekem met kerstmis al gemaakt...gewoon de ´styling´ een beetje aangepast, haha! Is erg lekker hoor.

      Verwijderen